Vid tillverkning av bärremmar, hundkoppel och annat är det vanligt att man använder nylonband. Begreppet är dock ett samlingsnamn för produkten, egentligen är polypropylen det fullständigt korrekta namnet. Det vanligaste sökbegreppet när man söker efter den här produkten är dock just nylonband.

Det finns dock många andra sorters band i en rad olika material, anpassat för en rad olika ändamål, både i rent prydnadssyfte, och för mer funktionella ändamål. Ofta används det inom textilslöjd av olika slag, där det fyller flera olika funktioner.  Textilband är ett fundament i många textila lösningar, inte minst till hundar och andra husdjur.

Hundägare som syr sina egna halsband använder ofta just nylonband. Man kan då göra ett personligt hundhalsband med ägarens kontaktuppgifter på, om hunden skulle få för sig att springa bort, och hamna vilse.

Nylonband hjälper hunden hitta hem

En sån situation uppstår ganska lätt om under löpningstider, eller om hunden har starka jaktinstinkter och får spår på något vilt i skogen.  Hundarnas förmåga att spåra brukar leda dem hem till slut, men processen kan snabbas upp med hjälp av ett väldigt praktiskt och informativt hundhalsband.

Förutom nylonband finns det många andra sorters material som används som textilband . Vanliga alternativ är till exempel bomullsband, allmogeband och hemslöjdsband. Allmoge är en beteckning på en stil som var vanlig i Sverige på från 1600-tal till 1900-tal, på ett ungefär, vilket troligtvis ger en ganska klar bild av vilken stil vi pratar om. Det är en rustik form av band, med en traditionell känsla och karaktär som ofta är väldigt populär.​